Image Image Image Image Image Image Image Image Image

30 oct

By

El Panoràmic: innovació des dels valors

octubre 30, 2015 | By |

Aquests dies arrenca el treball de camp de la segona edició del Panoràmic. Haver aconseguit dotar de continuïtat un projecte tan innovador com aquest és un petit miracle. Des dels seus inicis, aquest estudi ha estat singular perquè ha estat plantejat des de les especificitats i valors de les organitzacions de la societat civil.

Col·laboratiu. S’ha fugit d’un esquema tradicional de client-proveïdor, i s’ha creat un grup d’entitats impulsores que uneixen representativitat, experiència i capacitat d’execució per realitzar-lo de manera conjunta. En el Panoràmic no hi ha una empresa consultora que fa un encàrrec.

Participatiu. Hi ha grups de treball per definir necessitats, s’elabora participativament el qüestionari i es treballa en transparència amb el sector. En el Panoràmic, les entitats no són bestioletes que es posen al microscopi per analitzar-les. La informació recollida contribueix a la millora d’accions d’incidència política, a donar visibilitat de sector, a posar de relleu la seva feina, etc.

Proximitat. Des dels inicis es va donar una gran importància al treball de barri, al coneixement proper com a font de confiança i a conèixer el territori. Per això, el treball de camp s’estructura des d’entitats de l’entorn que es responsabilitzen d’aconseguir les respostes a la seva zona. En el Panoràmic no hi ha un Call-Center que truqui des d’un lloc remot.

Obert. Les dades recollides es comparteixen amb qui mostri interès (centres d’investigació, entitats de segon nivell, universitats, administracions, etc.) perquè facin noves explotacions i reflexions. En el Panoràmic no es recull informació per fer només un informe.

Eficient. Els recursos són limitats i un gran estudi sempre és car. Al segle XXI la tecnologia ha canviat la manera de fer investigació social i hem incorporat novetats com els qüestionaris electrònics i un aplicatiu personalitzat. Cada euro és aprofitat al màxim, i a més millora l’optimització a cada edició anual.

Adaptat. Les organitzacions de la societat civil són diverses en molts aspectes: activitat, forma d’organitzar-se, comunitat, destinataris, etc. A les entitats els costa esforç respondre, pel que s’ha adaptat i optimitzat el qüestionari oferint més de 80 itineraris de resposta diferents. Al Panoràmic no hi ha cafè per a tothom ni qüestionari únic.

Transversal. Les organitzacions de la societat civil treballen en molts àmbits diferents. Durant molt temps la major part d’estudis que s’han realitzat al sector han estat limitats per l’àmbit d’actuació de les organitzacions (social, ambiental, cooperació, ambiental, etc.). Des dels seus inicis el Panoràmic ha tingut un plantejament transversal amb la participació d’organitzacions de tots els àmbits, la qual cosa facilita la comparabilitat i el coneixement agregat.

En definitiva, les organitzacions de la societat civil tenen especificitats i valors que les diferencien d’altres tipus d’organitzacions. Quan hi ha hagut consultores o empreses d’estudi de mercat que les han volgut tractar com si fossin un sector econòmic més (és a dir, com si fossin empreses automobilístiques o tèxtils o de mobiliari o…) s’han trobat amb moltes dificultats i en nombroses ocasions, han donat com a resultats estudis de poca utilitat.

Per això des de fa anys existeix l’Observatori del Tercer Sector, un centre de recerca especialitzat en les organitzacions no lucratives, capaç de treballar des de les especificitats i valors de les entitats. 12 anys després continuem perseguint l’objectiu de generar informació útil sobre com les organitzacions de la societat civil aporten valor a la societat, sempre des de la complicitat, participació i proximitat a les entitats.

Pau Vidal

Fundador i coordinador de l’Observatori del Tercer Sector